REHBERLİK SERVİSİ NEDİR ?

04.12.2023 103

REHBERLİK SERVİSİ NEDİR?

Okul Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi bireyin kendini anlamasını, sorunlarını çözmesini, gerçekçi kararlar almasını, var olan birikimlerini geliştirmesini, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içinde olmasını ve böylece kendini gerçekleştirmesini amaçlar.

Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Çeşitli konularda seminerler düzenleyerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.

REHBERLİĞİN İLKELERİ

PDR hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır.

· PDR hizmetleri tüm ilgililerin iş birliği ile yürütülür. Öğrenci, öğretmen ve veli işbirliği çok kıymetlidir.

· PDR hizmetleri tüm bireylere yöneliktir.

· PDR hizmetlerinde gönüllülük esastır.

· PDR hizmetlerinde bireye saygı esastır.

· PDR hizmetlerinde gizlilik esastır.

· PDR hizmetlerinde koşulsuz kabul esastır.

· PDR hizmetlerinde tarafsızlık esastır.

· PDR hizmetlerinde bilimsellik esastır.

· PDR hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

· PDR hizmetlerinde bireye ve topluma karşı sorumluluk söz konusudur.

· Görüşme sürecinin verimliliği için, randevulu çalışma sistemi esas alınır.

AMAÇLARIMIZ

Öğrencilerimizin,

· Olumlu benlik algısı geliştirmelerine,

· Yaratıcılıklarını geliştirmelerine,

· Etkin iletişim becerileri kazanmalarına,

· Kendilerini fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönleriyle tanımasına,

· Duygularını fark edebilmelerine ve kontrol edebilmelerine,

· Kendine ait ilgi, istek ve yeteneklerine dair farkındalık geliştirmelerine,

· Yaşamın zorlukları ve krizleri ile başa çıkma becerileri geliştirmelerine,

· Etkili problem çözme becerilerinin gelişmelerine, doğru kararlar verebilmesine,

· Gelişimlerini takip ederek, olumlu yönlerini güçlendirmelerine; varsa olumsuz yönlerini destekleyerek olumluya dönüştürmelerine,

· Temel eğitimden başlayarak ilgi ve yeteneklerine uygun bir üst programı tanıyıp seçmesine,

· Gelişimlerine yardımcı olacak fırsatları, okul içi ve dışı eğitim olanaklarını, meslekleri, toplumun beklentilerini tanımasına,

· Ruhsal yönden sağlıklı ve topluma yararlı, kendini gerçekleştirmiş bir kişi olarak yetişmesine yardımcı olmaktır.

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE YANLIŞ ANLAYIŞLAR

Psikolojik danışma ve rehberlikte yaygın olan yanlış anlayışlardan önemli görülen bazılarını şu noktalarda toplamak mümkündür:

1.     Psikolojik danışma ve rehberlik yardımı bireye tek yönlü ve doğrudan doğruya yapılan bir yardam değildir. Bu yardım ancak karşılıklı bir etkileşim sonucu gerçekleşebilir.

2.     Psikolojik danışma ve rehberliğin temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde bireye kanat germek gibi bir anlayış yoktur. Rehberlik anlayışında birey güçlü ve değerli bir varlıktır. Psikolojik danışma ve rehberlik yardımının amacı bireyin sahip olduğu gücü kullanmasını ve daha da geliştirilmesini sağlamaktır.

3.     Psikolojik danışma ve rehberlik bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez. Bir bütün olarak bireyin tüm gelişimi ile ilgilenir.

4.     Psikolojik danışma ve rehberlikte kullanılan tüm yöntemler ve teknikler amaç değil araçtır. Bunlardan çıkan sonuçlar toplanarak sistematik bir biçimde sınıflandırılmalıdır. Bu nedenle uygulanan tekniklerden çıkan sonuçlar rehberlik servisine ulaştırılmalıdır.

5.     Psikolojik danışma ve rehberlik bu yardımı alan birey bakımından bir öğrenme konusu ya da ders değildir.

6.     Rehberlik bir disiplin görevi değildir, rehberlik yargılamaz, ceza vermez. Bu yardım ile öğrencinin davranışlarının değişebileceği ve böylece öğrencilerin çevresine daha sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlayabilecekleri açısından rehberlik ile okul disiplini arasında dolaylı bir bağlantı kurulabilir. Ancak, disiplin anlayışı ile rehberlik anlayışının bağdaşmaması okullarda disiplin işlemlerinin gereksiz olduğu anlamında alınmalıdır.

7.     Psikolojik danışma ve rehberlik her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir. Psikolojik danışma ve rehberlik yardımı alan bireyin bu yardımı almaya hazır ve istekli oluşu önemlidir.

04-12-2023